1. Што претставуваат „колачиња“(cookies)?

Колачињата (cookies) претставуваат мали текстуални датотеки(фајлови), кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате на интернет. Овие датотеки можат да бидат прочитани од веб страниците кои ги посетувате и да придонесат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страната. Овие текстуални датотеки можат да се идентификуваат како „постојани“ или „привремени“, во зависност од нивното времетраење. Постојаните колачиња(cookies) остануваат на Вашиот компјутер и откако ќе
го исклучите интернет пребарувачот(ќе преминете во т.е. „офлајн“ состојба), за разлика од привремените кои се бришат кога ќе го затворите интернет пребарувачот. Колачињата(cookies) можат да се користат за повеќе цели, како на пример да се запомнат Вашите активности или
преференции, а се со цел да се обезбеди персонализирана и приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже историјата на пребарување на истата.

Постојат 3 вида на колачиња(cookies) во зависност од нивната намена:

Задолжителни колачиња(cookies) се оние кои се апсолутнo неопходни за непречено работење на интернет страницата. Овие колачиња(cookies) секогаш автоматски се превземаат на Вашиот компјутер, не чуваат никакви лични податоци и за нивното поставување не е потребна Ваша
согласност.

Покрај задолжителните колачиња(cookies), користиме и аналитички и маркетинг колачиња(cookies) за кои е потребна Ваша согласност.

Аналитичките колачиња(cookies) овозможуваат испраќање и анализа на активностите на корисникот на интернет страницата заради подобрување на функционалноста на интернет страницата или нашите услуги, како на пример оптимизација на веб локацијата за различни типови на уреди, оперативни системи, идентификација на најпопуларни и најмалку популарни производи, анализа на пребарувања на купувачите низ веб локацијата итн.

Маркетинг колачињата(cookies) ни овозможуваат да можеме да ги објавуваме своите известувања на Смарт Ливинг страната, како и на други веб страници и друштвени мрежи на начин кој е прилагоден на Вашите интереси земајќи ја во предвид Вашата претходна посетеност на нашата интернет страница.

2. Зошто користиме „колачиња“(cookies)?

На веб страницата www.smartliving.mk користиме колачиња(cookies) од следните причини:

• За подобро техничко функционирање на страната;
• За подобрување на корисничкото искуство;
• За оптимизирање и унапредување на фунционалноста на веб страницата;
• За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страната (големина на фонт, контраст на боја итн.)
• За да запомниме дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница;
• Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето претходно пребарување, како на пример IP адресата,
• Која содржина сте ја пребарале на нашата веб страница, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

3. Каков вид на „колачиња“(cookies) користиме?

Веб страницата www.smartliving.mk користи трајни и неопходни колачиња(cookies), кои го памтат пребарувањето кога корисникот ќе го исклучи интернет пребарувачот, се со цел да се задржи состојбата на корисникот и кои се потребни за непречена работа на веб страницата.

Веб страницата www.smartliving.mk користи аналитички и маркетинг колачиња(cookies) за кои е потребно да дадете Ваша согласност.

4. Дали може да се избришат или контролираат „колачињата“(cookies)?

Информациите поврзани со колачињата(cookies) не се користат и не можат да се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на користење на аналитичките и маркетинг колачињата(cookies) не е неопходно потребно за работа на нашата веб страница, но истите би Ви
овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку не сте согласни со користењето на овие веб колачиња(cookies) истите може да ги избришете или блокирате. Можете да ги избришете сите колачиња(cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да го подесите поголемиот дел од интернет пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога ја посетувате
оваа веб страница, а исто така можно е да не работат некои услуги и функционалности.

5. Прифаќање на условите

Како корисник, Вие имате можност да дадете согласност за користење на колачиња(cookies) или да го одбиете истото. Со користење на колачињата(cookies) Вие се согласувате со Политиката за користење на колачиња(cookies) за сите видови на колачиња: неопходни, аналитички и колачиња за маркетинг. Со одбирање на полето „не се согласувам“ Вие не се согласувате со користење на аналитички колачиња и колачиња за маркетинг. Вашето континуирано користење на оваа веб страница следејќи ги нејзините промени ќе се смета како да се согласувате со дадените промени.
Кога за прв пат ќе пристапите на страната на www.smartliving.mk може да добиете порака која што Ве известува дека користиме колачиња(cookies). Со кликнување на „се согласувам“ или „не се согласувам“ Вие изјавувате дека сте ја разбрале и се согласувате или не се согласувате со употребата на овие датотеки, како што се објаснети во оваа Политика за користење на колачиња(cookies), при што може да ги промените подесувањата во Вашиот интернет пребарувач за да ги дозволите, органичите или забраните колачињата(cookies).

Согласно Законот за заштита на лични податоци, Смарт Ливинг ДОО Скопје Ве уверува дека податоците оставени на нашата веб страна нема да бидат злоупотребени, објавени или споделени со друго трето лице правно или физичко лице.

The below list details the cookies used in our website.

КолачеОпис
_gatThis cookies is installed by Google Universal Analytics to throttle the request rate to limit the colllection of data on high traffic sites.
_GRECAPTCHAThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
caosLocalGaThis cookie is used to determine whether the browser accepts cookies. It expires when we close the browser.
caosLocalGa_gidThis cookie is used to count how many people use the website in a day.
CONSENTNo description
cookielawinfo-checbox-analyticsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functionalThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-othersThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-advertisementThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-necessaryThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performanceThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
IDEUsed by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
KFckXjDNNo description
KhwaFMrRNo description
muqLFUYHVzejNo description
pll_languageThis cookie is set by Polylang plugin for WordPress powered websites. The cookie stores the language code of the last browsed page.
test_cookieThis cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies.
tk_lrThis cookie is set by JetPack plugin on sites using WooCommerce. This is a referral cookie used for analyzing referrer behavior for Jetpack
tk_orThis cookie is set by JetPack plugin on sites using WooCommerce. This is a referral cookie used for analyzing referrer behavior for Jetpack
tk_r3dThe cookie is installed by JetPack. Used for the internal metrics fo user activities to improve user experience
tk_tcNo description
viewed_cookie_policyThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
VISITOR_INFO1_LIVEThis cookie is set by Youtube. Used to track the information of the embedded YouTube videos on a website.
vuidThis domain of this cookie is owned by Vimeo. This cookie is used by vimeo to collect tracking information. It sets a unique ID to embed videos to the website.
wordpress_test_cookieThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
wp-resetpass-9825952c3795ebc32a6133bf04fffc82No description
yMUtdTbBSNNo description
YSCThis cookies is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos.